Google
  Web alb-net.com   
[Alb-Net home] [AMCC] [KCC] [other mailing lists]

List: Info-Tech

[info-tech] Terminologjia

Martin Smajlaj msmajlaj at hotmail.com
Mon Dec 14 10:28:21 EST 1998


              **** Information Technology Forum ****


Me duket gje shume e mire qe ne jemi duke u munduar qe ta ringjallim 
perkthimin e termave te teknologjise ne gjuhen shqipe .. nevoja per kete 
iniciative eshte e madhe ...

Disa mendime dhe verejtje:
Mendoj se ne kemi marre persiper nje pune shume te rendesishme dhe te 
pafund ... sic e dime termine te reja dalin per cdo dite .. shumica jane 
ne gjuhen angleze dhe perkthimet jane shume te veshtira ... Perkithimet 
jane te mundshme porse nese flet ne ato terme biseda behet shume e 
veshtire ...:
open windows then .. hape dritaren pastaj ..

Besoj se ne duhet te jeme e njoftuar me termet angleze por duhet te kemi 
kuptim te plote se cka do te thone ato terme ne gjuhen shqipe .. cka 
eshte windows, network, router, switch etj etj ..  shumica e termeve te 
perkthyera do te mbesin si ne gjuhen angleze ... perkthimi i router 
eshte router ... switch eshte switch ... eshte shume veshitre ti 
perkthesh keto terme ne gjuhen shqipe dhe ti perdoresh ...

Duke shiquar disa perkthime bere ne gjuhen gjermane shoh se si ato nuk 
jane perkthime .. por vetem gati si varianta te leximit ... edhe pse nuk 
e di gjuhen gjermane .. ato terme besoj se jane marre nga anglishtja ... 
si ne me e perkthyuer fjalen router = rauter

network -- netzwerk
router - der router
protocol - das Protokoll
clear text - klartext
text editor - Texteditor / Texttaufbereiter
communications protocol - kommunikationsprotocol 
nuk ka perkthime per ATM .. BGP etj etj ... 

si do te perkthehet ATM (Asynch transfer protocol) ne gjuhen shqipe ... 
protokoli i transferit josinkronues  (PTJ) (protokoli, transferi, 
josinkronues ... asnje fjale e paster shqipe) ???
 
A din kush se si jane perkthyer keto fjale ne frangjishte, italishte etj 
etj .... 

Besoj se duhet te kemi perkthime por edhte spjegime te termave ...
router -- router : pjese qe perdoret per ....

Vetem mendimi im ....
Pershendetje te gjitheve ...
martini ..

----
Martin Smajlaj
Network Engineer
Morgan Stanley Dean Witter.
----
______________________________________________________
Get Your Private, Free Email at http://www.hotmail.comMore information about the Info-Tech mailing list